קמעונאים צריכים לשקול להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותם כדי להרתיע גנבים. טכנולוגיה אחת בפרט שיכולה להשפיע על קמעונאים מכל הסוגים והיא, ראייה ממוחשבת.
מהי ראייה ממוחשבת, איך היא פועלת? ומה היתרונות שהיא יכולה להציע לקמעונאים. ננסה לעשות סדר במאמר הבא:
נתחיל מהבסיס, מהי ראיית מחשב?
עד עכשיו, בטח שמעתם על ראייה ממוחשבת בצורה כזו או אחרת בתחום מניעת האובדן העסקי, אבל מה זה בדיוק אומר? IBM מציעה הגדרה תמציתית:
"ראייה ממוחשבת היא תחום של בינה מלאכותית (AI) המאפשרת למחשבים ולמערכות להפיק מידע משמעותי מתמונות דיגיטליות, סרטונים וקלט חזותי אחר – ולנקוט פעולות או להמליץ על בסיס מידע זה. אם בינה מלאכותית מאפשרת למחשבים "לחשוב, ראיית מחשב מאפשרת להם לראות, להתבונן ולהבין.
בקיצור, ראייה ממוחשבת משמשת כ"עיניים" של המערכת. זה מאפשר לנתח נתוני וידאו כמעט בזמן אמת.
עבור קמעונאים, זה אומר שיש להם סט עיניים ייעודי שעוזר לצפות במדפים, מעברים, קופות, כניסות ואפילו מגרשי חניה, ומעקב אחר מגוון מקרי שימוש.
התוצאות של ניטור זה יכולות להגיע בצורות רבות, כולל (אך בהחלט לא מוגבל ל):
- יצירת מפות חום המבוססות על תעבורת צרכנים בפועל כדי לייעל את פריסת שטח המכירה .
- מדידת תנועה בחנות, תנועת חולפים, אינטראקציות תצוגה, זמני שהייה ועוד.
- מדידת תגובת הקהל לפרסומות בחנות.
- מדידת רמות מלאי.
- ביקורת על עמידה בפלנוגרמות.
הרבה יתרונות מטכנולוגיה אחת, אבל אולי היתרון הגדול מכולם נובע ממה שראייה ממוחשבת מספקת למנהלי מניעת אובדן.
העתיד של מניעת אובדן עסקי
מכיוון שהמחסור בכוח אדם בעולם הקמעונאות אינו מראה סימן להאטה, הקמעונאים של היום ממשיכים לבקש מהחנויות לעשות יותר בפחות.
פירוש הדבר הוא פחות עובדים ברצפת החנות ופחות עיניים שצופות ורואות התנהגות חריגה בחנות ובמצגי האבטחה.
מנקודת מבט של מניעת אובדן עסקי ואבטחת העסק, ראייה ממוחשבת יכולה לנטר את:
- אביזרי אופנה שמסירים להם את התגים מבלי לסרוק פריטים בקופה.
- אנשים מסתובבים במקום אחרי שעות העבודה.
- התנהגות חשדנית ותוקפנית של העובדים או הלקוחות.
- הגעה של קבוצות גדולות של אנשים, כגון פלאש מוב או תרחישי ORC.
כאשר פתרון ראייה ממוחשבת מזהה כל אחד מאלה, הוא יכול לשלוח התראות אוטומטיות למנהל מניעת אובדן המסוגל לפעול באופן מיידי, במקום להגיב "לאחר המעשה", וזה יתרון ענק לקמעונאים.
התרומה הגדולה ביותר שראייה ממוחשבת יכולה לספק הינה זיהוי התנהגויות, ולא רק אובייקטים."
בנוסף, הראייה הממוחשבת מספקת הרתעה לעובדים בנוגע לגניבות עובדים.
יותר מ-50% מהקמעונאיים שנסקרו בסקר הלאומי הקמעונאי של הפדרציה הקמעונאית הלאומית לשנת 2021 דיווחו כי, המאבק בגניבת עובדים הפך להיות בראש סדר העדיפויות של העסק שלהם.
עובדים מבצעים גניבות בדרכים רבות, לדוגמה: עובד לוקח כסף ממגירת המזומנים ומכניס אותו לכיס, פתיחת מגירת מזומנים עם הירך בציפייה לגניבה מאוחרת יותר, או אפילו ביצוע החזר כספי או זיכוי ללא נוכחות לקוח או מנהל.
בנוסף, זה כולל גם התנהגות של קונים, כמו לדוגמה: הימנעות מסריקת מוצרים בקופה עצמית, כניסה לחנות עם כלי או מכשיר שנועדו להונות או להרוס ציוד אבטחה, הסתרת סחורה במעבר או בעמדת סחורה ביציאת חירום כדי שיקחו אותם מאוחר יותר.
כל אחת מההתנהגויות הללו יכולות להיות מזוהות על-ידי פתרון של ראייה ממוחשבת, ולאחר שזוהה כיצד נראית התנהגות קונים "רגילה" לעומת התנהגות "חריגה".
האם מדובר בהחזר גדול על השקעה קטנה יחסית?
טכנולוגיה כל כך חזקה – עם היכולת לספק יתרונות למנהלי מניעת אובדן עסקי, אופטימיזציה של העבודה חייבת להגיע עם תג מחיר גבוה ותהליך יישום אינטנסיבי, לא כך?.
אז זהו, שלא. מכיוון שכל עוד יש מצלמות בעסק, ויש תשתית חזקה ויציבה, הראייה הממוחשבת "מתלבשת" עליה.
במקרים מסוימים, קמעונאים יצטרכו להתקין שרתים איפשהו בחדר המלאי. אבל אחרים ידרשו רק מכשיר קצה קטן שמשתמשים בכוח מחשוב קטן יחסית.
לסיכום, ראייה ממוחשבת מוסיפה מימד חדש ועוצמתי למערכות האקולוגיות של הקמעונאים. זה פועל לצד, ולא במקום, וזאת כדי להגדיל את הטכנולוגיות הקיימות ולהעצים, ולהתמקד יותר באינטראקציות חשובות עם לקוחות במקום לצפות בצגים או לחפש התנהגות חשודה של עובדים או לקוחות. ראייה ממוחשבת יחסית קלה ליישום ויכולה להיות חסכונית ביותר, והכי חשוב – לחסוך הרבה מאד כסף לעסק, כלומר זה משפיע על השורה התחתונה של העסק.
אנו בחברת קרת – יודעים לספק ללקוחותינו מנגנוני שליטה ובקרה על המתרחש בפועל בעסק שלהם. אנו מתמחים בתחום מעל 28 שנים, ונשמח לחסוך לכם אובדן של מיליוני שקלים בשנה, כתוצאה משיטת עבודה לקויה או מחסור בנהלי עבודה יעילים.
אנו מתחייבים לתהליך מניעת אובדן עסקי מלא, הכולל תחקיר מקיף, המלצות לייסוד שיטת ניהול ובקרה יעילה, הדרכת עובדים, אכיפה בשטח וכדומה. נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה. צרו קשר!
כתבה זו מוגשת אליכם על ידי צוות קרת –החברה המובילה בישראל למניעת אובדן עסקי